NEFFIÉS EN VINODLARBY I LANGUEDOC


Langudeoc är utan tvekan en av de mest spännande och innovativa vinregionen i Frankrike. Det är till ytan världens största och har tidigare varit känt som producent av enkla bordsviner, men vinner allt större mark. Idag är Languedoc region en av de allra mest dynamiska, inte bara i Frankrike utan i hela världen. Under de senaste tjugo åren har denna enorma landsareal för viner, som sträcker sig från den spanska gränsen runt till Rhone-deltaet, genomgått en dramatisk omvandling till det bättre. Förändringstakten fortsätter utan dröjsmål, med nya vinodlare och nya viner. Här finns många nya, unga, ambitiösa och framåtsträvande vinproducenter. Här finns många Michelin-restauranger inom räckhåll till Neffies och vin som leverans till Michelinkrogar och  t.ex serverades vin från Languedoc 2013 (Château L’Hospitalet La Réserve Rouge) och 2018 (Cigalus Rouge 2016) från samma odlare i Narbonne. Neffies är en vinodlarby i AOC-AOP Coteaux du Languedoc-Pézenas.

Klimat och jordmån

Medelhavsklimatet i Neffies kännetecknas av dess låga nederbörd. Det  är i själva verket mindre präglat av maritima påverkan än Terrasses de Béziers och Grès de Montpellier, och mindre kontinentalt än Terrasses du Larzac. Den genomsnittliga årliga nederbörden är cirka 700 mm. Temperaturen är nästan densamma i hela området, vilket ger det en viss klimathomogenitet. Somrarna är varma, vintrarna är milda och de termiska amplituderna är ganska viktiga, upp till 40 ° C skillnad mellan minima T och maxima T under året.

Languedoc-AOC erbjuder ett brett utbud av jordar som skiljer sig beroende på situationen: terrasser av rullstenar, sandsten och marl, kalksten och skiffer, lerjord, puddingar, sandjord, basalt, etc. Dessa är alla tillgångar som ger Languedoc-terroirerna alla sina egenskaper.

Languedoc är en region som är i ständig rörelse och den gamla appellationen `Coteaux du Languedoc´ utvidgades till att omfatta hela Languedoc-Roussillon. Samtidigt bytte appellationen 2006 namn till ”Languedoc”. AOC Languedoc omfattar nu hela regionen Languedoc-Roussillon från Costières de Nîmes i departementet Gard ner till Roussillon vid spanska gränsen. Neffies som tillsammans med byarna Adissan, Aspiran, Caux, Fontès, Fouzilhon, Gabian, Lieuran-Cabrières, Montesquieu, Nizas, Paulhan, Péret, Pézenas, Roujan, Vailhan ingår i AOC Languedoc-Pézenas och tillåter druvorna Syrah N, Grenache Noir et Mourvèdre (70% minimum) och maximalt 75%, Cinsault N et Carignan Noir. Många har dock ej anslutit sig till AOC klassificiering och har klassifieringen franskt lantvin (vin de france), vilket inte iiebär att vinet smakar sämre, tvärtom finns många viner som är väl så bra gjorda och välsmakande, men de är oberoende producenter, Vin de France-viner kan vara märkta med eller utan druvsort och/eller årgång och det kan också kombineras med skyddad geografisk beteckning.

Neffies och dess omgivningar

Neffies och dess omgivningar har varit brukad sedan romartiden och viktiga arkeologiska utgrävningar har gjorts vid flera tillfällen, t.ex. för de romerska platserna Verun och L'Embournière på åkrarna utanför byn. Tre av vinfälten som tillhör Domaine Thérèse Rosé ligger alldeles intill den romerska platsen L'Embournière och det är inte osannolikt att marken har odlats redan på romartiden. 


Boende

Demeure Sainte Clotilde

Besök oss och deltag i vinskörden 2023


Du får 1-2 veckors fantastisk upplevelse av vinskörd med handplockning och får på plats se hur ett vin blir till.. Anmäl ditt intresse.

Läs mer

Kurs i vinodling

Kurslärare: Mogens

Under 2023 planerar vi kurs i vinodling och vinkunskap, där vi går igenom ekologisk odling och du får möjlighet till studiebesök och vinprovning.


Läs mer

Min granne har ett Chambres d'hôtes i fransk stil med åtta rum, matsal och bibliotek. Det är många som passerar och vilar ut efter en vinprovningsrunda eller cykeltur. Omgivningarna är utsökta med slingrande småvägar till de andra byarna i bergen.


Läs mer och boka

Det finns några entusiaster med småskaligt jordbruk för naturvin i vår närhet. Det är ofta små gårdar. Här finns många nya, unga, ambitiösa och framåtsträvande vinproducenter. Pierre Isarn, som arbetar med sin far i Domaine de Cadables i Gabian, är oberoende vigneron och har hjälpt mig att med goda råd. Här vårdar han mitt ekologiska Carignan vin, ekfatslagrat fyra år, som är producerat och är handplockat och vinifierat i caven.

Naturvin

Naturvin odlas organiskt (biodynamiskt, med permakultur eller liknande) och tillverkas (eller snarare transformeras) utan att lägga till eller ta bort något. Inga tillsatser eller processhjälpmedel används och ”ingripande” i den naturligt förekommande jäsningsprocessen hålls på ett minimum. Ofta används naturjäst. Det finns idag ingen enhetlig klass för "naturvin". Skillnaden mot vårt ekologiska vin är att vi använder tillsats av jäst för att få rätt bouguet.

NEWS  Vin som vi producerar

Vi producerar viner av druvorna Carignan, Grenache  och Syrah N på ekologiskt vis. Druvorna är handplockade och vinifikation och tillverkning sker i vår egen vinkällaren, enligt gamla recept. Som sådan används varken klarning eller filtrering. Det innebär minimal påverkan i och försiktig användning av sulfiter. Därför kan ibland en mindre fällning förekomma.