Min historia

Domaine Thérèse Rosé ett vinbonde hus i Neffies med gamla anor och hundraårig historia


Det här är historien om en förälskelse, kulmen på en dröm: att göra vin på en unik plats. Genom att köpa Domaine Thérèse Rosé 2012, var det en stor utmaning: att ge nytt liv till platsen, till terroiren och att producera kvalitetsviner i ett gammalt "Vigeron-hus" från 1855, en traditionell Languedoc-byggnad omgiven av många vinåkrar. Arealen har successivt ökat och består idag av 4 hektar vinmark med Grenache, Syrah och Carignan, beläget dels på den gamla plana delen, söder om byn och dels upp mot den mer bördiga vulkansluttningen i öster, som ger större skördar och inte påverkas så mycket av klimatförändringarna. Gården har tidigare använts för vinproduktion sedan mitten av 1800-talet och utrustningen är välbevarad med sju gamla murade tankar från den tiden och en gammal vinpress, allt i nyskick idag.


De nuvarande vinstockarna planterades på 70 talet för att producera druvor som såldes till den kooperativa vingården. Sedan 2021 vinifierar vi druvorna på plats. Källaren, som vi har moderniserat  motsvarar dagens krav och gör att vi nu kan erbjuda ett originellt utbud av viner som kännetecknas av dess balans, komplexitet och fräschör.

Domaine Thèrése Rosé 

Varför är vårt vin ett kvalitetsvin?


Det finns många saker som gör ett gott vin, druvan, hanteringen, omgivningen, terroiren och inte minst den subjektiva upplevelsen i goda vänners lag. Alla dessa faktorer är viktiga och på Domaine Thèresé Rosé ser vi till att servera våra gäster det allra bästa från vår vinkällare.

Druvorna


Ekologiska druvor Syrah, Grenache och Carignan

det allra bästa från Languedoc.

Klimatet


Klimatet i södra frankrike med högst soldagar i landet ger en ypperlig mognad och hög halt av färg och tanniner.

Vinifikationen


Vinifikation, semi carbonic maceration, i 100 åriga vinkammare ger fin färg och smak under noggrann övervakning.

VINIFICATION


Karet mättar sig med CO2 under inverkan av alkoholjäsning. Denna typ av

maceration varar 10 till 20 dagar beroende på önskat vin. Macerationens

varaktighet fastställs i syfte att extrahera maximal mängd material och

fixera aromerna. Det ger fin färg och tanniner.

Blandning av Syrah och Grenache där Syrah är ett fruktvin. Den är känd för sina starka fruktsmaker, som blåbär och björnbär. Dessa smaker avtar för att avslöja mer salta toner, som svartpeppar, tobak och lakrits medan Grenache ger fyllighet, mycket tanniner och mer livfulla frukttoner. I många fall blandas dessa två sorter med Carignan, vilket ger vinet ett unikt inslag av aciditet.

En stor andel av vinet lagras i franska ekfat á 225 liter vilket mjukar upp tanninerna i vinet och framhäver vanilj och rostade aromer. Vi använder gamla ekfat för att inte framhäva eksmaken. Ofta lagras endast en specifik utvald del av vinet på ekfat (t.ex. Carignan och Syrah). Speciellt druvor från gamla vinstockar åldras mycket bra i dessa fat. Lagringstiden varierar från ett till tre år beroende av smaken.